GLOBALG.A.P. tour stop: Αθήνα
Το συνέδριο το οποίο φιλοξένησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στις 17. Μαρτίου 2023 στο Ξενοδοχείο Electra Palace στην Αθήνα
Την εκδήλωση χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, η Διευθύντρια Πιστοποιήσεων και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Mαρία Σπέντζου, η Προϊσταμένη Δ/νσης Συστημάτων και Βιολογικής Γεωργίας Υ.Α.Α.Τ. κα Eλένη Τζαβάρα και ο Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ Δρ. Σταύρος Ζαννόπουλος, καθώς και ο managing DIRECTOR της GLOBALG.A.P Dr. Kristian Moeller. Εκ μέρους της NOVACERT συμμετείχε ο προϊστάμενος του τμήματος Συστημάτων Ποιότητας και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, κ. Πεχλιβανίδης Γιώργος.
Η ατζέντα κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της νέας έκδοσης v6 της GLOBALGAP, των απαιτήσεων των αλυσίδων super markets στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και του χώρου των υδατοκαλλιεργειών. Αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής τροφίμων εστιάζοντας στις βιώσιμες πρακτικές. Αποτέλεσε μια ευκαιρία για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ παραγωγών, αλυσίδων super markets, αλυσίδων διανομής, συμβούλων συστημάτων ποιότητας, επαγγελματικών οργανώσεων και θεσμικών εκπροσώπων.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδρίες:
- 1η συνεδρία: Νέα Πρότυπα Πιστοποίησης – Προκλήσεις και Προσδοκίες. Εισαγωγή του v6, BioDiversity και Spring και μελλοντικές σκέψεις για την αειφορία και το Περιβάλλον
- 2η συνεδρία: Απαιτήσεις και εξελίξεις στην Πιστοποίηση Υδατοκαλλιεργειών
- 3η συνεδρία: To GlobalG.A.P. σε αριθμούς. Προοπτικές και απειλές της αγοράς
Ο κ. Πεχλιβανίδης συμμετείχε στην 1η συνεδρία και αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του νέου add-on Biodiversity και στις προκλήσεις από την εφαρμογή της νέας έκδοσης v6 του GLOBALG.A.P.
Σημείωσε ότι η Αγροτική Επιχειρηματικότητα θα πρέπει να εστιάζει στις σύγχρονες τάσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων καθοδηγούμενη κυρίως από τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και των καταναλωτών. Με απαίτηση των τελευταίων η αγορά τροφίμων εξελίσσεται καθοδηγούμενη από έννοιες που εκτός από αυτή της Ποιότητας-Ασφάλειας, έχουν ενταχθεί και νέες όπως υγιεινή διατροφή, διαφάνεια / ιχνηλασιμότητα / εμπιστοσύνη, χρήση τεχνολογίας, Μείωση κόστους παραγωγής, Εταιρική κοινωνική ευθύνη, Μη σπατάλη τροφίμων, Σεβασμός στο Περιβάλλον (Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα, κυκλική οικονομία, αναγεννητική γεωργία).
Συμπλήρωσε ότι αυτό σημαίνει Βιώσιμη Ανάπτυξη και καθορίζει μια ολιστική προσέγγιση από το χωράφι στο ράφι με “έμφαση στον υπεύθυνο καλλιέργειας, τον παραγωγό, αλλά ιδιαίτερα στο σημείο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, το χωράφι”.
Στάθηκε και ανέλυσε κύρια τα πεδία στα οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση η 6η έκδοση του GLOBALG.A.P. όπως:
1. στα νέα θέματα που εντάσσει στην πορεία προς τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων
2. στη συνεχή βελτίωση σε επίπεδο παραγωγού και αγροτεμαχίου
3. στην έμφαση στο αποτέλεσμα
Τόνισε ότι οι σύγχρονες απαιτητικές αγορές διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται κατ’ αρχάς πιεστικό για την καθημερινότητα του παραγωγού και της επιχείρησης τροφίμων και στο οποίο οφείλουν να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν για να ανταπεξέλθουν. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι σημερινές προσδοκίες θα αποτελέσουν τις ελάχιστες αυριανές απαιτήσεις.
Κλείνοντας ανέφερε ότι η 6η έκδοση του GLOBALG.A.P μπορεί να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, καθώς είναι σχεδιασμένο με βάσει τις νέες απαιτήσεις στην παραγωγή τροφίμων και είναι εστιασμένο στο αποτέλεσμα.