Εκδήλωση παρουσίασης κηπευτικών Vegiterraneo στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα με την εντυπωσιακή παρουσία στην έκθεση Freskon (από 11 έως 13 Απριλίου), την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στους φιλόξενους χώρους του THE MET HOTEL στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης κηπευτικών στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Τσέχικη Δημοκρατία – VEGITERRANEO».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 60 και πλέον εκπρόσωποι της αγοράς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιογράφοι έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της γαστρονομίας και επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

Εκ μέρους του εκτελεστικού οργανισμού, ο γενικός διευθυντής της NOVACERT ΕΠΕ κ.Ταμπαρόπουλος Αθανάσιος παρουσίασε τη στρατηγική και τους στόχους των προωθητικών ενεργειών αλλά και αναλυτικά το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά το δεύτερο έτος υλοποίησης του Vegiterraneo σε Ελλάδα, Γερμανία, Τσεχία και Πολωνία.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κ.κ. Σιγουράκης Σπύρος, Δημήτρης Χαλκιαδάκης και Χαλκιάς Γεώργιος, αναφέρθηκαν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών κηπευτικών που παράγονται στην Κρήτη και τις υπερσύγχρονες διαδικασίες παραγωγής και τυποποίησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

H ντομάτα, το αγγούρι, η μελιτζάνα και η πιπεριά που καλλιεργούνται στην Κρήτη ξεχωρίζουν σε ποιότητα και γεύση λόγω του γόνιμου εδάφους, του ήπιου χειμώνα και της μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνειας. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται σύγχρονες, εξελιγμένες τεχνολογικά ελαφριές θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, στις οποίες διαμορφώνεται ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των φυτών. Η παραγωγή ελέγχεται καθημερινά με τη συνεργασία παραγωγών – Γεωπόνων ως προς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπάνσεων στα πλαίσια των κανόνων της Ορθής Διαχείρισης Παραγωγής που εφαρμόζονται από όλους τους φορείς.

Η ποιότητα και η ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων διασφαλίζονται με συχνές αναλύσεις υπολειμμάτων δραστικών ουσιών σε διαπιστευμένα εργαστήρια αναλύσεων, καθώς και με την τήρηση της ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες ελέγχονται υπό τις πλέον απαιτητικές εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πιστοποιήσεις AGRO 1,2 , HACCP, GLOBAL GAP κ.ά. Για τους καλλιεργητές από την Κρήτη η γεύση και η ποιότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των προϊόντων τους, και αυτό προσδοκούν να προσφέρουν στον καταναλωτή.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης με διακριτικό τίτλο “Vegiterraneo” υλοποιείται με εκτελεστικό οργανισμό τη NOVACERT και φορέα υλοποίησης την ένωση νομικών προσώπων που αποτελείται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή», τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νότος», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, την Στ. Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ο.Π. Τα Φαλάσαρνα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ψαρή Φοράδα, και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάμιρος – Κρητικό Περιβόλι, με επικεφαλής εταίρο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή».

Αρχείο Κειμένων στο Blog